Voedselveiligheid

Het belang van voedselveiligheid en consumentenvertrouwen

Aangeslotenen

Voor kalverhouders, vleesverwerkende bedrijven en handelaren is het logisch dat ze aantoonbaar betrouwbare producten willen leveren. Door zich vrijwillig aan te sluiten bij de SKV wordt de kwaliteit niet alleen stelselmatig gecontroleerd maar ook gegarandeerd. Een prettige geruststelling voor elke aangeslotene én hun afnemers.

Regels voedselveiligheid

Voedsel moet aan allerlei kwaliteitseisen voldoen. Om de voedselveiligheid nationaal en internationaal te garanderen, gelden er regels. De overheid wil dat producenten, producten en dieren geregistreerd en traceerbaar zijn. Bedrijven moeten kunnen garanderen dat hun producten voldoen aan de wettelijke eisen.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Bedrijven die levensmiddelen produceren moet zich houden aan regels voor veiligheid. Er gelden Europese regels en wetten voor de productie van vers vlees. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of Nederlandse bedrijven deze regels naleven. De overheid heeft de taak erop toe te zien dat voedsel veilig is: consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat hun voeding niet schadelijk is voor de gezondheid.

Sterke internationale positie

Gecontroleerd kalfsvlees heeft een sterke internationale positie. De SKV aangeslotenen produceren een kwalitatief product tegen een scherpe kostprijs. Integraties spelen hierbij een belangrijke rol. Waar mogelijk worden functies als voerproductie, verwerking, en transport gecombineerd. Dit heeft geleid tot Europees marktleiderschap. Een belangrijke afzetmarkt voor het SKV kalfsvlees ligt in Zuid-Europa waar goede lokale contacten zijn met supermarktketens als afzetkanalen. De sector is goed in staat om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en trends en daardoor een betrouwbare partner gebleken. Door te investeren in product- en marktinnovaties worden er ook kansen gecreëerd bij nieuwe markten in opkomende economieën.